top of page
Search

De voordelen van waterrecycling

Updated: Jun 25


Drinkwater is een essentieel onderdeel van ons leven. Juist in tijden van klimaatverandering en toenemende drinkwaterschaarste is het essentieel om duurzame oplossingen te vinden om de drinkwatervoorziening veilig te stellen. Grijswaterrecycling en regenwater zijn twee populaire methoden om drinkwater te besparen door een tweede watersoort in te zetten voor niet-drinkwatertoepassingen.


In deze korte whitepaper bespreken we de voordelen van waterrecycling met Hydraloop ten opzichte van regenwatersystemen. We besteden onder andere aandacht aan de aanschaf- en installatiekosten en de beperkingen van regenwatersystemen tijdens droge periodes.


Wat is waterrecycling?

Grijswater is licht vervuild water, afkomstig van douches, wastafels en wasmachines. Hydraloop vangt dit water op. Met behulp van milieuvriendelijke technieken wordt het water gereinigd en gedesinfecteerd. Vervolgens kun je het water een tweede keer gebruiken voor toepassing die geen drinkwaterkwaliteit nodig hebben: bijvoorbeeld toiletspoeling, wasmachines en tuinirrigatie.Voordelen van waterrecycling met Hydraloop


Lagere aanschaf- en installatiekosten - Waterrecyclingsystemen zoals Hydraloop hebben doorgaans lagere aanschaf- en installatiekosten dan regenwatersystemen. Regenwatersystemen vereisen vaak grotere installaties en infrastructuuraanpassingen, terwijl Hydraloop-systemen compact en eenvoudig te installeren zijn.


Betrouwbaarheid in droge periodes - Regenwatersystemen zijn afhankelijk van neerslag en raken in de zomermaanden vaak leeg door droogte. Hydraloop daarentegen recyclet huishoudelijk water dat het hele jaar door beschikbaar is, ongeacht het weer. Dit zorgt voor een constante en betrouwbare bron van gerecycled circulair water.


Efficiënt Watergebruik - Hydraloop-systemen maken het mogelijk om je drinkwatergebruik te optimaliseren. Dit kan omdat ze continu water recyclen voor hergebruik in huishoudelijke toepassingen en voor de tuin. Dit leidt tot een aanzienlijke vermindering van je drinkwaterverbruik: milieuvriendelijk en kostenefficiënt.


Afvalwaterreductie - Door de opvang, reiniging en het twee keer gebruiken van water stroomt dit niet meteen via de riolering naar de afvalwaterzuivering. Hierdoor wordt de afvalwateremissie en afvalwaterzuiveringsbehoefte gereduceerd. Dit bespaart energie en zuiveringskosten in landen waar de afvalwaterkosten verwerkt zijn in de drinkwatertarieven.


Milieuvriendelijk - Door water te recyclen, verklein je je ecologische voetafdruk. Minder waterverbruik betekent minder druk op de waterbronnen en minder afvalwater dat gezuiverd moet worden. Dit draagt bij aan een duurzamere toekomst.


Energiebesparing - Tijdens de koudere maanden in het jaar bespaart waterrecycling energie op drie manieren. Voor een gezin van 4 personen kan dit nominaal 600 kWh per jaar zijn.


  1. Er wordt geen drinkwater van buiten de woning naar binnen gehaald voor de toiletspoeling. Drinkwater heeft in de winter een temperatuur van max 8 graden. Het koude water heeft een temperatuurverlagend effect in de woning en de cv-installatie moet dit afkoelingseffect compenseren door iets meer te verwarmen.

  2. De wasmachine importeert geen koud drinkwater maar voorverwarmd Hydraloop-water, waardoor het verwarmingselement minder elektriciteit gebruikt om het water naar de ingestelde temperatuur te verwarmen.

  3. Als het Hydraloop-systeem in de woning staat, zal de restwarmte van het douchewater door straling deze restwarmte afgeven in de woning. Hierdoor zal de cv-installatie wat minder energie verbruiken.


Zelfvoorzienendheid - Hydraloop maakt je huis meer zelfvoorzienend. In tijden van waterschaarste heb je een betrouwbare bron van gerecycled water voor essentiële taken zoals toiletspoeling en tuinirrigatie, zonder afhankelijk te zijn van externe waterbronnen. Als drinkwaterbedrijven oproepen om korter te douchen, is dit onnodig als een Hydraloop in de woning geplaatst is, immers het douchewater wordt een tweede keer gebruikt voor de toiletspoeling. Korter douchen levert juist minder gerecycled water op, met als gevolg dat de toiletten dan gespoeld worden met het schaarse drinkwater. De Hydraloop-app helpt bij het vinden van de juiste balans tussen leefcomfort en drinkwaterbesparing.


Waardevermeerdering van je woning - Een huis uitgerust met een Hydraloop-systeem is aantrekkelijker voor milieubewuste kopers en kan de waarde van je woning verhogen. Drinkwater zal de komende jaren schaarser en duurder worden. Waterduurzame woningen zullen in de toekomst een hogere waarde hebben en investeren in grijswaterrecycling verdient zich terug bij een toekomstige verkoop.


Innovatie en comfort - Hydraloop biedt een hoog niveau van automatisering en vereist minimaal onderhoud. Het systeem werkt efficiënt, en je merkt nauwelijks dat het aanwezig is. Via de Hydraloop smartphone-app kun je je waterbesparing monitoren en optimaliseren.Nadelen van Regenwatersystemen


Afhankelijkheid van neerslag - Regenwatersystemen zijn afhankelijk van voldoende neerslag om gevuld te blijven. Tijdens droge periodes staan de tanks vaak leeg en worden ze bijgevuld met drinkwater. Dit betekent dat je afhankelijk blijft van het drinkwaternetwerk en dus geen drinkwater bespaart.


Hogere initiële kosten - De aanschaf en installatie van regenwatersystemen zijn meestal duurder vanwege de benodigde infrastructuur en graafwerkzaamheden om de tanks in te graven.


Conclusie


Waterrecycling met Hydraloop biedt voordelen ten opzichte van regenwatersystemen, vooral in termen van kosten, betrouwbaarheid en milieuvriendelijkheid en de beschikbaarheid van circulair water. Door te kiezen voor Hydraloop kun je water en energie besparen, je ecologische voetafdruk verkleinen en bijdragen aan een duurzame toekomst, terwijl je tegelijkertijd geniet van comfort en zelfvoorzienendheid.


Wil je meer weten over hoe Hydraloop jouw huishouden kan transformeren? Vertel ons dan meer over je woonsituatie of neem contact op. Samen maken we het verschil!

Comments


bottom of page